Je bent hier:

Spinnen

Spinnen

Het lichaam van een spin bestaat uit 2 vrijwel even grote delen; het voorste stuk is de kop en het borststuk; het achterste stuk is het achterlijf (of abdomen). Aan de kop bevinden zich 2, op pootjes lijkende, tasters en 2 grote sterke kaken. Aan de voor- en zijkant van de kop staan meestal 8 (soms 6) enkelvoudige ogen. Aan de kop/borststuk bevinden zich 4 paar poten; aan het achterlijf zitten de spinklieren.

Ontwikkeling van een spin

Spinnen hebben een eizakje; dit kan enkele tot enkele duizenden eitjes bevatten (dat hangt van de soort spin af). Vrouwtjesspinnen bewaken hun eizakjes. Vrouwtjes van de wolfspinnen (Lycosidae) dragen hun jonge kroost de eerste week op hun rug mee. Sommige soorten kogelspinnen(Theridiidae) persen vloeibaar voedsel uit hun mond en voeden zo de jongen ‘mond op mond’. Als de jonge spinnetjes het eistadium gepasseerd zijn, worden ze agressief tegen elkaar en verspreiden zij zich.

Leefwijze van een spin

Spinnen komen vooral voor op plaatsen met veel prooi-insecten; te verdelen in webspinnen en roofspinnen. Spinnen hebben vaak een 1-jarige levenscyclus. Wielspinnen maken en wielvormig web om hun prooi mee te vangen. Er zijn ook soorten die ene trechtervormig net maken; andere soorten maken een buisvormig net. Roofspinnen maken geen web.

Schade door spinnen

Giftige spinnen komen in Nederland niet voor. Spinnen bevuilen ramen en kozijnen door hun uitwerpselen, kunststof kozijnen worden aangetast door het zuur wat in de ontlasting van spinnen zit. Als spinnen in grote aantallen op 1 plaats voorkomen, wordt dat vaak als hinderlijk ervaren.

Spinnen bestrijden

Wij kunnen een biologische bestrijding uitvoeren, dit gebeurd dan in het voor- en najaar.